Denna pall är inspirerad av den organiska formen hos näckrosblad och deras rötter under vattenytan som sitter förankrade i botten av en damm. Det var en uppgift från Beckmans kvällsskola där vi fick en meter lång furu plan med fokus på att minimera så lite spill som möjligt, vilket krävde en innovativ design process och effektiv materialanvändning. Jag valde att göra en pall då jag ville testa på något nytt eftersom att jag aldrig har gjort möbler. Men även kombinera det med saker som jag gillar, vilket dels är naturen och dess former som vi redan har runt oss.

Processen började med en snabb skiss på formen av pallen och därefter gick jag snabbt på att göra själva föremålet. Först delades plankan in i sektioner: toppen, mitten, och botten, som jag kapade med en med en gersåg. Sedan behövde jag göra toppen och bottendelen större för att de delarna skulle vara platta och runda. För att göra plankan bredare vilket var ganska enkelt då den redan var ganska tjock, så det var bara att kapa båda delarna som en macka med en bandsåg och därefter sätta ihop dem med trälim och pluggar. Tillslut var det att forma plankorna utifrån min design vilket jag gjorde med bandsågen och slipade med olika verktyg för att få rundade kanter och även formen på bladet. När alla tre delar var klara så var det bara att sätta ihop allt vilket gjordes med pluggar och trälim som jag även gjorde innan.

Ett problem med pallen som jag behövde fixa var att mittendelen behövde bli mer stabil när man sitter ner så att den inte kollapsar. Lösningen blev en liten spillbit som jag formade så att den skulle sitta fast vid “roten” så att den blev tjockare.

För att bli mer hållbar och ge träytan en enhetlig vacker mahogny ton så behandlades pallen med oljebets. Resultatet är en pall som kombinerar funktion och konstnärlighet. En unik pjäs som fungerar lika bra som en praktisk sittplats som en dekorativ inredningsdetalj och står som ett exempel på hållbart hantverk, där varje bit material har använts med omsorg.